Almanca Film Tavsiyeleri

Good Bye Lenin
Almanca Filmler ile dil bilgilerinizi geliştirin!
Almanca öğrenirken izleyebileceğiniz filmler
Daha önceki yazılarımızda size yabancı dilde dizi ve/veya film izlemenin faydalarından bahsetmiştik. İzleyeceğiniz her şey dinlediğinizi anlama, telaffuz gibi birçok alanda gelişim göstermenizi sağlayacak!
Neyse ki, İngilizcenizi geliştirmek için oldukça fazla kaynak var, özellikle Amerikan dizilerine ve filmlerine ulaşabilmek son derece kolay. Peki ya Almanca?
Eğer Almanca öğreniyorsanız ve Almancaya daha da aşinalık kazanmak, dolayısıyla dile olan hakimiyetinizi geliştirmek istiyorsanız, size bazı film önerilerimiz olacak:
Das Leben der Anderen (The Life of Others / Başkalarının Hayatı-2006, Almanya)

Filmde, rejim karşıtı olabileceği düşünülen bir çift, gizli polis örgütü Stasi tarafından takip edilir.
Alman sinemasının en popüler filmlerinden biri, tam bir baş yapıt! 1984 yılının Doğu Almanya’sında başlayan olaylar, Berlin Duvarı’nın 1991 yılında yıkılması ile birlikte sonlanıyor. Politik rejim eleştirisi, karakter tahlilleri muhteşem! IMDB’nin en iyi 250 film listesi arasına giren bu filmi izleyebilirsiniz.
Der Untergang (The Downfall / Çöküş-2004, Almanya)

Führer’in son günleri filmde konu ediliyor.
Konu Almanya olunca, mutlaka 2. Dünya Savaşı ve Adolf Hitler’e değinmek gerekiyor! Nazi Almanya’sının Führer’i Adolf Hitler’in son günlerini, Kızıl Ordu’nun Berlin’i kuşatmasıyla beraber yaşananları anlatan film izlemeye değer.
Das Boot (Das Boot – 1981, Batı Almanya)

Filmde Alman deniz subayı Heinrich Lehmann-Willenbrock canlandırılıyor
Das Boot, 3,5 saatlik bir savaş filmi olarak II. Dünya Savaşı’nda U-96 adlı tip 7 sınıfı Alman U-boot mürettebatını konu alır. Alman denizcilerin psikolojik durumları harika bir şekilde anlatılmış. Yönetmenliğini Wolfgang Petersen’in yaptığı filmin IMDB puanı 8,4!
Good Bye Lenin! (Elveda Lenin- 2003, Almanya)

Good Bye Lenin
Wolfgang Becker’in yönetmenliğini yaptığı film, bir anneyle oğlu arasındaki ilişkiyi konu alarak Doğu Almanya’nın yıkılışı ve sosyalizme değiniyor. Good Bye Lenin, en bilinen Alman filmleri arasında. IMDB puanı ise 7,7.
Das weisse Band (The White Ribbon / Beyaz Band – 2009, Avusturya & Almanya)

”Eine deutsche Kindergeschichte”- Bir Alman Çocuk Hikayesi
Altın Palmiye ödülü kazanan siyah-beyaz bir Michael Haneke filmi, tabii ki de son derece huzursuz! Olaylar 1. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, Kuzey Almanya’da geçiyor. Eğitim, aile baskısı, o dönemdeki soğuk insan ilişkileri, ataerkil toplum, faşizm gibi birçok alanda eleştirisi olan film bir döneme ışık tutuyor.
Gegen die Wand (Head-On / Duvara Karşı / 2004, Almanya)

Duvara Karşı
Türk kökenli yönetmen Fatih Akın’ın filmleri Alman sinemasına damgasını vurmuş durumda! Aşkı, gurbeti ve kültürler arasındaki sıkışıp kalmışlığı bir de Fatih Akın’ın gözünden keşfedin. 54. Berlin Film Festivali’nde ‘En iyi Film’ ödülü kazanan bu filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.
Die fetten Jahre sind vorbei (The Edukators / Eğitmenler- 2004, Avusturya & Almanya)

”Her kalp devrimci bir hücredir.”
Şaşırtıcı ve düşündürücü bir film! Altın Palmiye’ye aday gösterilen bu film, 70-80’li yılların kayıp gençliğinin anti-kapitalist eylemlerini konu alıyor. Kapitalizmin yarattığı eşitsizlik, adaletin sadece zenginlerin tekelinde olması gibi meselelere kafa yormak için ideal bir film! Teşekkürler Hans Weingartner!
İki dünya savaşının insan psikolojisine ve ilişkilerine olan etkilerine, bir duvarın inşası ile beraber kurulan ama yıkılışı ile de kaybolup giden hayallere, dolayısıyla Führer gençliğinden Leninist X kuşağına değin bir toplumun defalarca yeniden inşasına tanıklık edebileceğiniz bu filmler, Alman – Avusturya sinemasının en bilinenleri arasında ama Almanca filmler tabii ki de sadece yukarıda saydıklarımızla sınırlı değil.
Daha fazla Almanca film için:
İyi seyirler!
Formula Lingua
”Dilinizin sınırları, dünyanızın sınırlarıdır.”