Kusursuz Bir İngilizce Sunum İçin 11 İpucu
Bu yazımız yabancı yöneticisi kendisinden İngilizce sunum hazırlamasını istediğinde dünyası kararan beyaz yakalıların yardımına koşuyor.
Olayın şokunu atlatıp bilgisayarın başına oturduğunuzda önce Türkçe taslağını hazırlayıp sonra İngilizceye çevirmeyi düşündüğünüz, online sözlüklerde engin Türkçenizle kaleme aldığınız cümleleri İngilizceye çevirebilmek için bilmediğiniz kelimeleri aradığınız, her kelimenin birkaç anlamıyla karşınıza çıktığı, başını kursanız sonunun bağlanmadığı, siz ucundan tutup çekmeye çalıştıkça yörüngesinden çıkmış uydu gibi gözden kaybolan cümlelerin karşısında gerilim dolu saatler yaşayanlardansanız iyi haberlerimiz var!
İngilizce Sunum öncesi: Tüm detayları önden düşünün
Dinleyicilerin karşısında İngilizce sunum yapmak hangi dilde olursa olsun stresli bir deneyimdir. Hele sunum İngilizce olacaksa sunumun ayıntılı bir planını çıkarmak için ek özen göstermeniz şart. İçerik planını hazırladıktan sonra, sunumun süresi, düzenleneceği mekan ve kullanılacak teknik ekipman gibi altyapı gereksinimlerini netleştirin.
Dersinizi iyi çalışın
Başarılı bir sunum hazırlığı için şu noktaları gözden geçirmeniz gerekiyor:
- Kendinize bu sunumun ne hakkında olacağını, amacının ve başlığının nasıl şekillendirilmesi gerektiğini sorun. Bu soruların cevabını açık bir şekilde yanıtladığınıza emin olun.
- Dinleyicileriniz kim olduğunu, ne gibi sorular sorabileceklerini, bu sunumdan neler beklediklerini belirleyin.
- Bu sunumda iletmek istediğiniz ana mesajı belirleyin.
- Sunumunuzun yapısı hakkında düşünün: giriş, gelişme ve sonuç kısımlarının nasıl tasarlanıp birbirine bağlanacağını kurgulayın.
- Sade bir İngilizce kullanarak ve ağdalı ifadelerden kaçınarak sunumunuzu kendiniz ve dinleyicileriniz için daha anlaşılır hale getirmeye özen gösterin.
- Bir şirket toplantısında ortalama sunum süresi 15-20 dakikadır, ardından dinleyicilerin sorularına geçilir. Sunumunuzun uzunluğunu bu süreyi aşmayacak şekilde ayarlamalısınız. Onlarca slide hazırlamayın çünkü hepsine sıra gelmeyecek ve sunumunuz yarım kalacak. Sonuca varılmayan bir sunumdan daha kötüsü olamaz herhalde.
- Sunumuzun gövdesine uzun metin blokları yerleştirmeyin çünkü kimse onunla ilgilenmeyecek. İnsanlar kısıtlı miktarda metinle açıklanan görsel materyali tercih ediyorlar. İfade ettiğiniz fikirleri destekleyecek grafik,video gibi görseller kullanmayı unutmayın.
Kendinizi tanıtın ve temayı çok açık iletin
Sunuma başlarken kendinizi tanıtmak, adınızı soyadınızı söylemek, pozisyonunuzu ve temsil ettiğiniz şirketi belirtmeniz önemlidir. Bazıları kapak sayfasına iletişim bilgilerini de ekliyorlar. Sunumdan sonra dinleyicilerinizin sizinle temas kurması gibi bir durum gerçekleşme ihtimali varsa tercih edilebilir. Kendinizi tanıttıktan hemen sonra sunumunuzun konusuna geçmeyi unutmayın.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH / İngilizce kalıplar
“Hello, ladies and gentlemen, thank you for coming…”
“The topic of today’s meeting is…”
“Let’s get the ball rolling”
“Shall we get started?”
Başarılı bir İngilizce Sunum için en başta sunumunuzun ana hatlarını açıklayın
Sunumuzun nasıl ilerleyeceğini, hangi başlıklardan bahsedileceğini bildirmek olmazsa olmazdır. İnsanlar ne dinleyeceklerini bilmek isterler ve siz açık bir şekilde bunu belirtmezseniz sunumunuzu dinlemezler. Açılış kısmının sıraladığımız noktalara dikkat ederek sürdürülmesi sunumunuzun başarıyla devam etmesinin ön koşuludur.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH / İngilizce Kalıplar
“I’d like to give you a brief outline of my presentation…”
“Here is the agenda for the meeting…”
“My presentation consists of the following parts…”
“The presentation is divided into four main sections…”
Dinleyicilerinize ne zaman soru sorabileceklerini belirtin
Her sunumun sonunda soru-cevaptan oluşan bir aşama bulunmalıdır, sunum boyunca mesajınızı açık bir şekilde iletmeye yeterli vaktiniz olsun ve sunumunuzun sorularla bölünmemesi için Question&Answer kısmının sunumun sonunda gerçekleşeceğini bildirmeniz gerekli.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH/ İngilizce Kalıplar
“There will be a Q&A session after the presentation”
“Please feel free to interrupt me if you have any questions”
“I will be happy to answer your questions at any time during the presentation”
Bölümler arasında anlaşılır geçişler yapmaya özen gösterin
Geçiş ifadeleri ve cümleleri sunumunuzun daha akıcı ve ve kolay takip edilebilir olmasına yardımcı olur.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH/ İngilizce Kalıplar
“I’d like to move on to another part of the presentation…”
“Now I’d like to look at…”
“For instance…”
“In addition…”
“Moreover…”
“This leads me to the next point…”
Dinleyicilerinizde heyecan uyandırın
Sunumunuz sizi heyecanladırmıyorsa dinleyicilerinizin de heyecanlı olması için bir sebep yok. İngilizce sunum yaparken dinleyicilerinizi nasıl meraklandırıp heyecanlandıracağınızı tasarlayın. Söyleminizi renklendiecek sıfatlar ve betimleme öğeleri kullanın.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH/ İngilizce Kalıplar
“The product I present is extraordinary.”
“It’s a really cool device”
“This video is awesome”
“This is an outstanding example”
Verilerinizi anlamlı bir hale getirin
İyi bir İngilizce sunum için istatistik, sayısal analiz ve karşılaştırma içeren verilerinizi somutlaştırmak için görsel belgeler eklemeyi unutmayın. Tablolar, grafikler veya diyagramlar kullanarak verilerinizi anlaşılır ve görsel yönden dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH/ İngilizce Kalıplar
“Here are some facts and figures”
“The pie chart is divided into several parts”
“The numbers here have increased or gone up”
“The numbers change and go down (decrease)”
“The numbers have remained stable”
Özetleyin
Sunumun sonunda, esas noktaları ve anafikirleri özetleyin, kişisel bakış açınızı belirtin. Dinleyicileri, paylaştığınız verilerle ilgili öğrenmek istediklerini açıklamak için Q&A etabına davet edin.
USEFUL PHRASES IN ENGLISH/ İngilizce Kalıplar
“Let’s summarize briefly what we’ve looked at…”
“In conclusion…“I’d like to recap…”
“I’d like to sum up the main points…”
Pratik yapın
Sunumunuzu yukarıda verdiğimiz püf noktalarına dikkat ederek güncelleyin. Fikrine değer verdiğiniz arkadaşlarınızla paylaşın ve düşüncelerini öğrenin. Dışarıdan bir gözün yorumu her zaman faydalı olacaktır, bunu unutmayın.